måndag, januari 30, 2006

Kollegor in arms

GÖTEBORG. Journalisten Niclas Rislund på Expressen frias. Göteborgs tingsrätt finner det inte styrkt att han agerade polis i jakten på nyheter om den kidnappade Sibadirektören Fabian Bengtsson.
Måndagens dom är en framgång för Rislunds advokat Peter Danowsky som i sin slutplädering för en vecka sedan i det uppmärksammade målet fann åklagarens anklagelser absurda.

Ord stod mot ord under rättegången, där en bilbärgare från Kungälv och en norsk polisman vid det nordiska sambandskontoret i London vittnade om att Niclas Rislund gav sken att vara polis när han kontaktade dem.

Rislund förnekade i sin tur bestämt att han seglat under falskt flagg när han sökte information om kidnapparna. Spaningsledningen vid Göteborgspolisen teg som muren i dramats slutskede, vilket tvingade medierna att få fram uppgifter via andra kanaler.

Tingsrätten kommer således fram till att reportern inte kan fällas för föregivande av allmän ställning, som brottsmisstanken formellt löd.

Kammaråklagare Carl Bergström krävde ett kännbart bötesstraff. Nu studerar han domens formuleringar närmare för att avgöra om den ska överklagas till hovrätten.

Lars Johansson

Inga kommentarer: